Vi lever i en verden, der revolutioneres af teknologien, og modebranchen spiller sin rolle i forbindelse med innovationen og udviklingen af 3D-design. Denne teknologi har ændret den måde, hvorpå designere tænker på den beklædning, de skaber, og hvordan beklædningsindustrien vil se ud i en post-covid verden.
Udviklingen af teknologi i design
3D-design er ved at blive den førende samtale i modebranchen. Med mindre end 3 % af branchen, der i øjeblikket anvender teknologien, bliver fordelene mere og mere kendte og relevante i dagens klima. Under pandemien boomede 3D-design, da brands benyttede sig af virtuelle modeshows til at holde deres kunder engagerede og fremvise deres kreationer. En bemærkelsesværdig designer skabte stor opmærksomhed i modeverdenen, da hun bragte sine designs til live midt under en pandemi. Anifa Mvuemba, designer og grundlægger af Hanifa, skabte en damekollektion, der omfavnede smukke kurver ved hjælp af klare, dristige farver og unikke teksturer. Via Instagram Live viste Mvuemba sin officielle kollektion, Pink Label Congo, frem med 3D-modeller. Den hjemsøgende effekt af hendes digitale kunst fik kæberne til at falde ned, og Anifa Mvuemba blev omtalt i modeverdenen for at være den første designer nogensinde at lancere en linje på sociale medier med et virtuelt modeshow.
Nu mere end nogensinde før udnytter brands, detailhandlere og designere de muligheder, som 3D-design har at byde på. De utallige fordele ved denne teknologi spænder fra at tøjet får et mere realistisk udseende under designprocessen til at hjælpe med at træffe bedre beslutninger om udførelsen af æstetikken, justere pasformen med det samme og ikke mindst den store indvirkning på bæredygtigheden. Med den forbedrede nøjagtighed i dette miljø er der brug for færre prøver for at realisere det endelige produkt, hvilket sparer tid, penge og ressourcer. Desuden er der på grund af muligheden for hurtigere at forfine design uden omkostninger til flere prøver en følelse af frihed og udvidet kreativitet, der følger med 3D-design. DETTE ER TEKNOLOGIENS STYRKE.
Kropsskanning for bedst mulig pasform
Når det drejer sig om 3D-design, kan designere træffe beslutninger om pasform i et virtuelt landskab. I stedet for den traditionelle proces med virkelige pasformsmodeller bringer designerne videnskab til pasform ved hjælp af mere forudsigelig og pålidelig teknologi. Alvanon, en global modeinnovator, har genopfundet den måde, hvorpå vi bringer tøj til live ved hjælp af kropsscanning. Denne teknologi scanner tusindvis af kroppe over hele verden og anvender derefter algoritmer og programmer til at bestemme, hvordan kropstypen for et bestemt design eller mønster skal se ud. Ud fra disse data oprettes virtuelle mannequiner i forskellige former og størrelser, så man kan se detaljerne bag pasformen på hver enkelt beklædningsgenstand. Disse oplysninger giver klarhed over, hvordan folk rent faktisk vokser i størrelse, hvilket sikrer den bedst mulige pasform for alle.
Med denne teknologi kan producenterne indsamle flere oplysninger om forbrugernes kropsform og mål, hvilket forhåbentlig vil blive mere almindeligt med tiden. I sidste ende kan dette føre til en standard for pasform for alle kroppe, former og størrelser, hvilket vil gøre det til en bedre oplevelse at købe tøj online.
De virtuelle prøverum er på vej til at blive virtuelle
COVID-19-pandemien ændrede den måde, hvorpå mange forbrugere køber tøj. Det var næsten umuligt at besøge fysiske butikker for at prøve og købe tøj under pandemiens højdepunkt. Forbrugernes reaktion på lukningen af detailbutikkerne var at gå over til internettet. Online-shopping giver imidlertid udfordringer for både forbrugere og detailhandlere, da kunderne ikke har mulighed for at afgøre, hvordan tøjet vil passe til deres unikke krop, før de køber det. Da omkostningerne ved returnering normalt udgør 20-30 % af salget, er det vigtigt at udvikle løsninger, der kan forbedre gennemsigtigheden med hensyn til pasform. En mulighed, som mange virksomheder er ved at undersøge, er en oplevelse i prøverummet i hjemmet. Heldigvis findes der mange teknologier, f.eks. FX-spejle, så forbrugerne kan sikre sig, at de ser fantastisk ud i et stykke tøj hjemme fra deres eget hjem. Der er dog en uforudset overraskelse i forbindelse med indførelsen af denne teknologi. Mange forbrugere ser ikke sig selv virtuelt på samme måde, som de gør fysisk, hvilket gør det mere udfordrende at forbinde sig til et stykke tøj og føle sig godt tilpas ved købet.
Strikning af hele beklædningsgenstande og 3D-strikning
3D-teknologien er ved at blive mere og mere udbredt i striksektoren i modebranchen. Strikning af hele beklædningsgenstande, også kendt som 3D-strikning, er blevet en af de vigtigste nyskabelser. Ved hjælp af robotstrikning kan man gøre ting, som fysisk ikke kan gøres med traditionel strikning, f.eks. at overføre fra normalt garn til antimikrobielt garn på usynlig vis eller forme tøjet efter en bestemt kropstype.
Der er to store virksomheder inden for dette område, STOLL og Shima Seiki, som bidrager til hele beklædningsstrikindustrien. Begge er producenter, der specialiserer sig i computerstyrede fladstrikkemaskiner. Denne teknologi er smart, hurtig, bæredygtig og har evnen til at overføre garner og udføre andre opgaver, som mennesker ikke fysisk kan udføre med deres hænder.
Efterhånden som 3D-strikkemaskinerne fortsætter med at udvikle sig, vil disse maskiners evne til at strikke hurtigere og mere effektivt blive større og større. Lige nu kræver maskinerne en masse programmering, men virksomheder som disse forsøger at skabe enklere programmer, som designere kan bruge, hvilket vil være perfekt for virksomheder i USA, der ønsker at nearshore deres produktion.
Teknologien og løsningen af den hurtige modemodel
Tendenserne ændrer sig dag for dag, og mens brands og detailhandlere forsøger at følge med dem ved hjælp af fast fashion-modellen, giver det anledning til bekymring om bæredygtighed. Fast fashion skaber udfordringer for bæredygtigheden, og forbrugerne søger i stigende grad mærker, der deler bedre værdier. Emily Lane, CSO hos Stars Design Group, sagde: “Fast fashion og den rolle, den spiller i forbindelse med at skabe prispunkter i tøj og virkelig forstå, hvad der er et realistisk prispunkt for noget, der er bæredygtigt … det forekommer mig at være en af de centrale udfordringer i branchen lige nu.”
Det er svært at forene lave prisniveauer og bæredygtighed. I stedet for de lavere priser, der normalt findes i fast fashion, tilbyder bæredygtige varer kvalitet, etiske bidrag og er miljøvenlige. Kombinationen af teknologi og infrastruktur til støtte for bæredygtig produktion opfylder i øjeblikket ikke efterspørgslen, og derfor er bæredygtigt tøj dyrere.
Overvindelse af udfordringerne
Der er mange udfordringer inden for modebranchen, men med udfordringer følger også muligheder. Moderne teknologier som 3D-design har helt sikkert revolutioneret modeverdenen, hvordan designere tænker på det tøj, de skaber, og hvordan branchen ser ud i en post-covid verden.