Der er en række særheder, der er specifikke for hvidvin. Hvidvin laves ofte af andre druesorter end rødvin. Nogle populære hvidvinsdruesorter omfatter Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling og Pinot Grigio. I modsætning til rødvin bliver hvidvinsdruer normalt fjernet fra deres skind før gæring. Dette skaber mindre tannin i vinen, hvilket gør smagen mildere.
Mange hvidvine drikkes afkølede. Dette skyldes, at en køligere temperatur fremhæver vinens syre, aroma og smag. Hvidvin har et bredere udvalg af smag end rødvin, lige fra frisk og syrlig til sød og fyldig. Ved opbevaring af hvidvin bør der ikke være store temperaturudsving, og flasken skal opbevares lodret.
Nuancerne i hvidvinsproduktion
Fremstillingen af en hvidvin er en proces med mange nuancer. Her er nogle af de vigtigste trin i denne proces.
Druehøst. Druerne høstes manuelt eller mekanisk, ofte tidligt om morgenen, når druerne stadig er kølige.
Trykke. Druerne presses, hvorved saften skilles fra skaller, frø og stilke.
Fermentering. Saften er gæret med gær, der omdanner sukker til alkohol og CO2. For hvidvine udføres gæringen normalt i rustfri ståltanke ved en kontrolleret temperatur.
Aldring. Efter gæring lagres vinen ofte på egetræsfade, hvilket kan tilføre vinens smag og kompleksitet.
Filtrering. Hvidvin filtreres ofte for at fjerne enhver uklarhed.
Aftapning. Vinen aftappes og klargøres til salg.
Opbevaring. Hvidvin opbevares ofte et køligt og mørkt sted, mellem 7 og 12 grader Celsius.
Disse trin kan variere afhængigt af den specifikke vinstil og druesort. For eksempel nogle hvidvine uden egetræslagring, eller med kort lagring, og andre med længere lagring.
Server hvidvin til maden
Der er en række anbefalinger til, hvordan man korrekt serverer hvidvin til måltiderne.
Kølig temperatur. Hvidvin serveres bedst ved en temperatur mellem 7 og 12 grader Celsius.
Ordentligt glas. Korrekt glas er vigtigt for at maksimere smagen af vinen. Eksempelvis er et bredt vinglas med smal mund velegnet til fyldigere vine, mens et tyndere glas med bredere mund er velegnet til friskere vine.
Matchende vin til maden. Vinens smag skal passe til rettens smag. For eksempel passer en tør riesling godt til retter med højt syreindhold som sushi- eller citronretter, mens en fyldigere Chardonnay passer godt til retter med højt fedtindhold såsom krydret kød eller ost.
Donér til tiden. Hvidvin skal afkøles kort før servering og skal serveres direkte fra køleskabet.
Prøver. Hvidvin bør smages før den drikkes, ikke kun for at vurdere smagen, men også for at kontrollere, at der ikke er en forkert lugt eller smag.
Ved at bruge den rigtige serveringsmetode kan du sikre dig, at hvidvinen smager optimalt, og at vinens og madens smag er i balance. Vi håber, du fandt denne artikel nyttig. Hvis du kan lide hvidvin og vil prøve de bedste muligheder, så tjek Laudrup Vins hjemmeside.