Dansk jul, eller jul, handler om familie, mad og tradition. Her er hvad der sker; efter at have læst dette, kan du fejre som en fuldgyldig dansker eller vælge dine yndlingsdele (det er maden, ikke?!).

Uanset om du ønsker at fejre det eller ej, er det altid fascinerende at lære om traditionerne omkring store højtider.

Danske Julemarkeder

En anden før-jul tradition, markeder dukker op over hele landet, der sælger håndlavet kunsthåndværk og lækkerier. Det er dejligt. Tivoli har et stort marked, der løber fra november og frem til nytår, men der er masser, der er gratis at komme ind på og er lige så dejlige.

Dansk julefrokost

Denne danske juletradition starter cirka seks uger før selve højtiden. Lange middage eller frokoster afholdes af arbejdspladser, venner og familie. Det er hygge, når det er bedst: masser af mad, drikke (især snaps!), et smukt bord og godt selskab. Hvis du bliver inviteret til julefrokost, skal du ikke forvente, at det bliver en spise-og-løb-situation. Disse kan holde hele dagen/natten og ser ud til at være en undskyldning for at blive alvorligt gipset. Så, skål!

Festove dekorationer

Dansk udsmykning er forholdsvis afdæmpet. Masser af stearinlys, masser af fyrretræ-inspireret indretning. Farverne har tendens til at være hvid, rød, guld, sølv og grøn. Der er ikke mange udendørslys i private hjem eller lejligheder, men byens hovedgader bliver klædt på.

Som det er med de fleste skandinaviske indretninger, så gå efter det minimalistiske, det naturinspirerede, og hold farveganen enkel. Typiske danske dekorationer, som både børn og voksne kan lave, er Julehjerter og Julestjerner og andre julepynter. De er lavet af foldet papir og kan hænges op med snor.

Hyacint- og amaryllisløg er populære at stille rundt i huset og til at pynte på en festlig borddækning. Løgerne kan fås billigt i supermarkeder og blomsterhandlere.

Julemad

Juleaftensmiddagen er hypertraditionel. And og flæskesteg med sprøde flæskesvær samt kogte kartofler, karmiserede kartofler, brun sauce (sovs) og syltet rødt kage. Hvis din mave ikke er vant til denne slags mad, skal du være forberedt på, at tingene bliver luftige. Uanset hvad er det et solidt, gammeldags måltid, der efterlader de fleste søvnige og tilfredse.

Hvis noget kan være både underligt og yndigt på samme tid, slår denne tradition fast. Efter middagen, men før du åbner gaver, vil du og din familie eller venner slå hinanden sammen, synge julesalmer og gå rundt om træet. Som historien siger, er dette for at give julemanden tid til at levere sine gaver. For at få adrenalinen til at flyde er træet oversået med faktiske tændte stearinlys.

Så vi er klare: Traditionen er at gå rask rundt i, hvad der i det væsentlige er en 7-fod høj bunke af optændingsbrændere, der har voksstænger af ild usikkert placeret på sit yderste lag, bare rækker ud efter menneskelig kontakt.